Lær din teenager at holde styr på kassebeholdningen

Hvordan lærer du din teenager, at penge ikke hænger på træerne? Her får du ekspertens fem gode råd til at forstå teenagerne og de unges forbrug, så du kan klæde dem på til selv at skulle håndtere moneterne.

Hvordan lærer du din teenager, at penge ikke hænger på træerne? Her får du ekspertens fem gode råd til at forstå teenagerne og de unges forbrug, så du kan klæde dem på til selv at skulle håndtere moneterne.

Har du konflikter med din teenager på grund af penge? Så er du helt sikkert ikke alene. Forældre og teenagere er ikke altid enige om lommepenge, og det er der egentlig ikke så meget nyt ved.

Det nye er, at de unges forbrug af penge er flyttet over på nettet, hvilket kan gøre det sværere for dig at have overblik over, hvad ungerne bruger pengene på. Den ene dag køber teenageren et nyt computerspil på mobilen. Den næste dag en bluse, der er poppet op i deres Instagram-feed.

- Voksne i dag kan have rigtig svært ved at forstå, hvorfor deres teenager for eksempel vil bruge alle lommepengene på tilkøb i Fortnite. Det er jo ikke engang rigtige ting, siger Andreas Lieberoth, der er adjunkt i pædagogisk psykologi ved Aarhus Universitet.

Andreas Lieberoth er forfatter til bogen ’Spilpædagogik’. I bogen giver han voksne en indsigt i den digitale verden af spil og apps, som børn og unge til dagligt navigerer i. Han forklarer videre, at dine børn vokser op i en anden virkelighed, end du gjorde.

- Mange teenagere møder vennerne online i spil og på sociale medier. Derfor skaber det værdi for dem at bruge penge online, hvor vennerne er. Hvis vi som forældre prøver at sætte os ind teenageres virkelighed, kan vi bedre vejlede dem til at bruge pengene fornuftigt både online og offline, siger Andreas Lieberoth.

Han giver her fem bud på, hvordan du kan lære din teenager at håndtere penge på en god måde og forstå unges forbrug af penge bedre. 

  1. Lyt og vis respekt

    Det første skridt, man som forælder kan tage for at skabe en god dialog, er at lytte og vise respekt.

    - Teenagere vil ikke begrænses af forældrenes formaninger. I deres verden er voksne forstyrrende og lever i øvrigt i en helt anden verden end dem selv. Det er du som forælder nødt til at forstå, siger Andreas Lieberoth.

    Så i stedet for at skælde ud, begrænse og fortælle om den gang, hvor du skulle arbejde som en hest for at få, hvad du ønskede, skal du lytte. Unges forbrug i dag er ikke, som dengang du var ung. 

    - Spørg ind til, hvad der vigtigt for din teenager og få på den måde åbnet for en dialog. Herefter kan I tale om, hvad han eller hun må undvære for at få råd til det vigtige.

  2. Forklar udgifterne i den unges forbrug

    I dag er penge i stort omfang digitale. De fleste voksne betaler for varer ved at vifte en mobil eller et kreditkort, og det kan især for mindre børn være svært at forstå, at penge ikke er ubegrænsede. Men det er også godt at lære større børn, at penge ikke bare kommer flyvende.

    - Når din teenager får lommepenge, så tal om, hvad de skal bruges til. Hvis I får talt dit barns forbrug igennem, kan I nemmere finde ud af, hvad lommepengene skal gå til, siger Andreas Lieberoth.

    Mens I taler, kan I sammen skrive alle udgifterne ned. Når I gør dette, kan dit barn se, hvor meget det hele koster, og så bliver det nemmere at aftale, hvad pengene skal dække. Teenagere kan lære meget af at betale alt selv, og så få flere lommepenge til det. Men I må sammen vurdere, hvad der fungerer bedst for jer og den unges forbrug af penge. 

    For at gøre tingene håndgribelige bør I skrive jeres aftaler ned. Så har I et stykke papir at tage fat i, hvis I senere bliver uenige om noget.

  3. Hold familieråd

    En gang om måneden kan I holde et familieråd, hvor I gør status over jeres aftaler. Skal de måske justeres?

    På familierådet taler I også om fremtidige udgifter for familien. Er der en ferie i udsigt, så vær fælles om at finde ud af, hvordan I sparer op. Måske kan streaming-abonnementet meldes fra i nogle måneder? Eller måske kan I sælge brugte ting på nettet, så der løber lidt flere penge ind på ferieopsparingen. Læs også artiklen her om hyggelige familieaktiviteter, der kan lære dit barn om penge.

  4. Vær konsekvent

    Selv med klare aftaler kan din teenager have svært ved at håndtere penge og forbrug. Husk, at al læring er svær, men selv hvis dit barn trygler om penge til en cafétur med veninderne, bør du ikke bryde jeres fælles regler omkring den unges forbrug.

    - Hvis du bryder de regler, lærer dit barn ikke noget. Det skal selvfølgelig ikke være sådan, at teenagepigen skal gå i bare fødder, hvis hun mister sine sko. Hun skal naturligvis vide, at hun kan få hjælp i særlige krisesituationer. Men du viser faktisk dit barn, at du er der for hende, når du holder fast i aftalerne og ikke giver ekstra penge, siger Andreas Lieberoth.

  5. Skab den rigtige motivation for den unges forbrug

    Motivationen til at lære om penge skal komme indefra. Det giver ansvarsfølelse selv at kunne håndtere sine penge. Og den form for selvstændighed oplever din teenager ikke, hvis du som forælder hele tiden prøver at styre alt eller hjælper ham/hende ud af suppedasen med ekstra penge.

    - Så giv din teenager handlerum, og lad ham/hende selv opleve surt som sødt. Brug tid og energi på at sætte dig ind i din teenagers værdier. Hvad betyder noget i hans/hendes verden? Forstå, at meget af det sociale i dag foregår digitalt. Derfor vil der uundgåeligt være et forbrug på digitale platforme eller til andre ting, vi ikke værdsætter. Den nye generations forbrug vil altid være anderledes, end da mor og far selv var unge, siger Andreas Lieberoth.

    Og det er helt ok.

Andreas Lieberoth er adjunkt i pædagogisk psykologi ved Aarhus Universitet og forsker i forbrugeradfærd og børns læring.
Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.