Se, hvad andre børn i gennemsnit får i lommepenge

Når man som forælder begynder at give lommepenge, opstår der hurtigt et spørgsmål om, hvor meget barnet skal have og for hvad? Her kan du læse, hvad andre forældre giver og få et godt overblik over lommepenge-gennemsnittet i danske hjem.

Når man som forælder begynder at give lommepenge, opstår der hurtigt et spørgsmål om, hvor meget barnet skal have og for hvad? Her kan du læse, hvad andre forældre giver og få et godt overblik over lommepenge-gennemsnittet i danske hjem.

Der er mange ting, man som forælder skal tage stilling til. En af dem er, skal mit barn have lommepenge? Og i så fald hvor meget? Du kan vælge langsomt at begynde at give lommepenge for opgaver i hjemmet.

Langt de fleste forældre giver deres børn lommepenge, viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Danske Bank. Faktisk giver syv ud af ti forældre deres børn lommepenge – og i gennemsnit får børnene 192 kroner om måneden. 

Op mod hver anden får under 200 kroner om måneden, og kun 8 procent får over 400 kroner, viser undersøgelsen, der er foretaget blandt mere end 1.000 forældre til børn i alderen 6-15 år. Undersøgelsen viser også, at flere forældre giver lommepenge i takt med, at børnenes alder stiger. Således svarer næsten hver anden forælder til børn i alderen 6-7 år, at de ikke giver deres børn lommepenge, mens det gælder færre end hver fjerde forælder til de 13-15 årige. På den måde stiger lommepenge-gennemsnittet med alderen.


Ifølge Anne Juel Jørgensen, der er chef for Danske Banks læringsprogrammer til børn og unge, er lommepenge netop et relevant værktøj til at tage hul på den vigtige snak om de gode pengevaner.

- Lommepenge er en god anledning for forældre til at tale med deres børn om penges værdi og betydningen af at spare op. I takt med at kontanter forsvinder ud af vores samfund, kan det være svært at give sine børn en forståelse for penge, og her kan lommepenge være en hjælp, siger Anne Juel Jørgensen. 

Jo større børn, jo flere lommepenge 
Undersøgelsen fra YouGov viser, måske ikke så overraskende, at jo ældre børnene er, desto flere lommepenge får de. Og der sker et markant spring fra børnene er 12-13 år til de bliver 14-15 år, hvor lommepenge-gennemsnittet stiger med 141 kroner og lander på 280 kroner om måneden.

- Det er netop en god ide gradvist at øge beløbet i takt med alderen. På den måde lærer børnene efterhånden at råde over et større beløb. Og med tiden kan man også give de unge mere ansvar for selv at forvalte deres penge og stå for nogle af de faste udgifter til tøj og sko, så de gør deres egne erfaringer og på den måde også lærer at prioritere, siger Anne Juel Jørgensen. Det er også en af grundene til, at gennemsnittet er større i 14-15-årsalderen. 

Vil gøre børn økonomisk ansvarlige
Undersøgelsen viser også, at forældre især giver lommepenge for at:
- gøre deres barn økonomisk ansvarligt.
- lære barnet, at man skal yde et stykke arbejde for at få penge.
- give barnet lommepenge for, at han eller hun får mulighed for selv at købe det, barnet gerne vil.
- lære barnet at spare op.

Hvorfor og hvordan, man giver lommepenge, er ifølge Anne Juel Jørgensen helt op til den enkelte familie, og hun anbefaler, at man finder den lommepengemodel, der passer bedst til familien og ikke mindst til barnet. Snak evt. med familie og venner, og lav et lommepenge-gennemsnit ud fra det. Passer det nogenlunde til jer?

Du kan læse om de forskellige lommepenge-modeller her - eller læse eksperternes svar på, hvorfor det er en god ide at give lommepenge.

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.