Lommepenge

Digitale cifre eller klingende mønter?

Mønter og sedler spiller en langt mindre rolle i dag end tidligere. Men skal du så bare swipe i stedet for at putte i sparegrisen, når dit barn skal have lommepenge? Eller er det en god ide at holde lidt igen med de digitale penge til de helt små? Få eksperternes bedste råd her.

Mønter og sedler spiller en langt mindre rolle i dag end tidligere. Men skal du så bare swipe i stedet for at putte i sparegrisen, når dit barn skal have lommepenge? Eller er det en god ide at holde lidt igen med de digitale penge til de helt små? Få eksperternes bedste råd her.

Hvis du læser dette, har du sandsynligvis en alder, som gør, at du kender alt til fornemmelsen af at have fået klingende mønter i lommepenge. For dine børn ser verden helt anderledes ud.

I dag er de fleste penge digitale, og på nuværende tidspunkt bliver kun 8 procent af danskernes køb betalt med mønter og sedler (Danskernes økonomiske tryghed 2018). Hvornår mønterne og sedlerne forsvinder – og om de forsvinder – er der dog delte meninger om.

Under alle omstændigheder skal du som forælder forholde dig til, at dine børn vokser op i et samfund, hvor mønter og sedler spiller en mindre rolle. Og det kan give udfordringer, når du skal lære dit barn om økonomi og værdien af penge med digitale penge:

- Fysiske sedler og mønter er nemme at forholde sig til. Så i takt med at kontanterne forsvinder ud af vores samfund, kan det være svært at give sine børn en forståelse for penge, siger Anne Juel Jørgensen, chef for Danske Banks læringsprogrammer til børn og unge.

Det starter med lommepenge
Halvdelen af alle danske forældre giver lommepenge for at gøre deres børn økonomisk ansvarlige, viser en YouGov-undersøgelse for Danske Bank. Og selvom verden ændrer sig og i stigende grad bliver digitaliseret, vil forældre fortsat skulle lære deres børn om økonomi. Her kan lommepenge være et godt redskab - også selv om der er tale om digitale penge i skyen:

- Det oplagte sted at starte er stadig lommepengene. Forældrene kan blot vælge at tænke anderledes, siger Anne Juel Jørgensen. Det kan fx være ved at bytte sparegrisen ud med en digital lommepengeløsning, så barnet stadig nemt kan følge med i, hvor meget der bliver sparet op og brugt. Det kan også være en hjælp til forældrene, der måske sjældent har kontanter på sig.


Kontanter til de mindre børn 
Ifølge Karen Lumholt, der er rådgiver, foredragsholder og forfatter til to bøger om børneopdragelse, er digitale penge okay til større børn, der har et mere udviklet abstraktionsniveau. Men for at give de mindre børn den bedst mulige forståelse for konceptet penge anbefaler hun, at de får kontanter i lommepenge.

- Simpelthen, fordi der er en sansemæssig oplevelse forbundet med kontanter. Det er en oplevelse, som mindre børn har godt af, siger Karen Lumholt.

Den betragtning er Andreas Lieberoth, der er adjunkt i pædagogisk psykologi, enig i. Han anbefaler bl.a. forældre at bruge sparegrisen til at træne deres børns forståelse af penge:

- Lad dit barn spare op til en bestemt ting som fx det løbehjul, barnet har drømt om. Får dit barn fx 20 kr. i lommepenge om ugen, så fortæl, at når der er 15 tyvere i sparegrisen, så er der nok penge. Det ruster dit barn til at forstå mønternes værdi.

Gradvist vil børn få en bedre forståelse for større beløb og kunne forholde sig til den digitale brug af penge – især hvis du som forælder hjælper til:

- Børn har ingen forudsætninger for at forstå penges værdi, medmindre deres forældre lærer dem det. Når de kommer i skolealderen og får matematik, begynder de langsomt at forstå mere. De forstår, hvor meget slik de cirka kan købe for 10 kr. Men de kan sagtens tro, at de har råd til at købe hele slikbutikken for 1000 kr. Derfor er det vigtigt hele tiden at hjælpe børnene med at forstå det, så de udvikler sig, siger Andreas Lieberoth.

Digitale penge bliver en stadig større del af hverdagen for både børn og voksne. Derfor bør du altid tale med dit barn om penge og økonomi, så det er godt rustet til en digital fremtid.

Eksternes anbefalinger: Kontanter eller digitale penge?
Karen Lumholts anbefalinger ligger ikke langt fra, hvordan de fleste danske forældre giver lommepenge til deres børn. Ifølge en YouGov-undersøgelse bestilt af Danske Bank giver de fleste nemlig lommepenge som kontanter, indtil barnet bliver 10 år. Herefter bliver bankoverførslen den primære lommepengebetalingsform, og når barnet som 13-årig må få MobilePay, bliver denne også en yndet betalingsmåde. De deciderede lommepenge-apps fylder lidt mindre.

I 2018 gav forældre i 4 ud af 10 tilfælde digitale lommepenge til deres børn. Det kan være enten en lommepenge-app, som bankoverførsel eller via MobilePay.

Om eksperterne

Karen Lumholt er journalist og forfatter bag flere bøger om børneopdragelse, bl.a. 'Børn skal da arbejde – Sådan får du dem til at hjælpe til derhjemme' fra 2009. Hun holder desuden foredrag og rådgiver om børneopdragelse.

Andreas Lieberoth er adjunkt i pædagogisk psykologi ved Aarhus Universitet og forsker i forbrugeradfærd og børns læring.

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.