En, to, mange

Lær dit barn at spare op

Mange af voksenlivets pengevaner grundlægges i barndommen. Her er ekspertens bedste råd til, hvordan du lærer dit barn at spare op.

Mange af voksenlivets pengevaner grundlægges i barndommen. Her er ekspertens bedste råd til, hvordan du lærer dit barn at spare op.

Det der med at forstå, hvad penge er værd, og hvorfor det er vigtigt at spare op, kommer ikke af sig selv. Det skal trænes. Og trænes. Og trænes lidt mere. Og du som forælder spiller en nøglerolle i den proces.

Begynd med lommepengene
Et godt sted at starte er, når dit barn begynder at få lommepenge, for så er der pludselig et konkret beløb at forholde sig til at spare op. Første skridt er at hjælpe dit barn med at få overblik, lyder meldingen fra privatøkonomisk rådgiver og stifter af rådgivningsfirmaet Confida, Marianne Thørs.

Gennem sin rådgivning møder hun mange mennesker, der ikke har overblik over deres økonomi – nogle fordi de tjener så godt, at de ikke har brug for det, andre fordi de ikke har haft interessen eller evnen til at lave et budget, så de kan begynde at spare op.

Et budget kan hjælpe dig med at spare op
Mange bliver dog overraskede, når de ser deres økonomi stillet op i et budget, forklarer hun. Derfor er det også budgettet, hun nævner som det første, når snakken falder på børn og opsparing.

- Det er virkelig en af de største opgaver, vi har som forældre – at lære vores børn at lave et budget og spare penge op. Det gør dem i stand til at danne sig et overblik over, hvad de bruger deres penge på, siger Marianne Thørs og fortsætter:

- Måske får de SU. Måske har de indtægter fra fritidsjob. Men hænger det sammen med, hvad de bruger af penge? Det skal de have styr på i god tid, lyder hendes råd.

Vi skal give vores børn glæden ved at spare opMarianne Thørs


Lær dit barn kunsten at vente

Opsparing er lig med tålmodighed. Skal dit barn lære at spare op, kræver det derfor også, at dit barn lærer kunsten at vente og være tålmodig:

- Vi skal give vores børn glæden ved at spare op. Vi skal lære dem, at man ikke kan købe, før man har sparet sammen. At alt ikke kan være øjeblikkeligt, men at man nogle gange er nødt til at vente, siger Marianne Thørs.

Et barn på 12 år kan godt forholde sig til, at lommepengene eller lønnen skal række i en periode, og at man har prioriteret forkert, hvis der pludselig står et rundt nul på bankkontoen. Sværere er det for mindre børn, der ikke har den store forståelse for, at penge kan slippe op.


Brug kontanter til de mindste
Her kan de gode gammeldags kontanter være et godt redskab. Mindre børn har lettere ved at forstå kontanter, fordi det er penge, man kan se. Kontanter kan også tælles – og barnet kan få en fornemmelse af en formue, der vokser, efterhånden som man sparer op. På samme vis kan man se indholdet af sparegrisen forsvinde, når man bruger af den, forklarer Marianne Thørs.

Derfor bør du overveje at give dit barn kontanter, indtil barnet bedre forstår værdien af penge. Læs også artiklen her, hvor to eksperter giver tips til, hvordan du griber det med lommepenge an, så barnet får sunde pengevaner og lærer at spare op.


Marianne Thørs' bedste råd om børn og opsparing

  1. Lær dit barn at skrive ned, hvad det bruger sine penge på
  2. Tal med dit barn om, hvad han/hun ønsker sig, og hjælp barnet med at lægge en plan for opsparing
  3. Giv mindre børn kontanter, da det er nemmere for dem at overskue
  4. Lær dem, at der en sammenhæng mellem arbejde og penge. Find på nogle større ting, fx bilvask eller plæneklipning, som barnet kan få lidt ekstra lommepenge for

Marianne Thørs
Marianne Thørs er privatøkonomisk rådgiver og indehaver af rådgivningsfirmaet Confida. Hun har over 20 års erfaring fra den finansielle branche.

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.