Spil og apps der kan lære dit barn om penge

At holde styr på penge er en svær disciplin. Også for voksne. Men en håndfuld værktøjer kan hjælpe både det mindre barn og teenageren på vej. PengeSkyen giver her også et par tips til dig selv.

At holde styr på penge er en svær disciplin. Også for voksne. Men en håndfuld værktøjer kan hjælpe både det mindre barn og teenageren på vej. PengeSkyen giver her også et par tips til dig selv.

Det er sjovt at købe en kæmpestor pose slik - eller et sejt skin i Fortnite. I hvert fald sjovere end at sætte pengene i banken. Intet er så kedeligt for et barn som mådehold, budgetter, renter og nøjsomhed.

Men det er væsentlige discipliner at lære. Børn, der ikke lærer at kontrollere deres impulser, kan nemlig også få problemer med det som voksne. De forskellige budget-apps her på siden gør det sjovt og spændende at lære om penge og finanser.

I gamle dage - altså for en håndfuld år siden - var penge lettere at forstå. Dengang var det mønter og sedler, man puttede i sin sparegris. Når man havde gjort det længe nok, var sparegrisen fuld. Men den kunne også være tom hele tiden - og så kunne man med sine egne øjne se, at man ikke havde formået at balancere forbrug og indtjening. En budget-app kan tjene samme formål.

- Penge kan være et abstrakt begreb, især for små børn, og med digitale penge og betalingskort har man fjernet den følelse, der er ved at skulle skille sig af med sine opsparede kontanter. Så står man alene tilbage med den forventningsfulde følelse af, at der er en pakke på vej, siger Mikkel Offenberg, der er IT-didaktisk konsulent med speciale i digital kommunikation til børn.

Børn er drevet af lyst og impulser, og Mikkel Offenberg understreger, at forældre har en opgave i at lære ungerne, at der også findes en dag i morgen, og at der kan være visse fordele ved ikke at bruge alle pengene, lige så snart de ankommer.

Afhængig af barnets alder, anbefaler Mikkel Offenberg her en håndfuld apps og spil, der kan hjælpe junior lidt på vej til en bedre forståelse af penge og økonomi:


Apps med tal og budget til de mindste børn
For de små handler pengesager ikke så meget om økonomisk forståelse, men snarere om at tøjle impulser og den umiddelbare lyst til at købe ting, man ser på sin vej. Det betyder også, at børn i denne alder har mest glæde af at lære om matematik i bredere forstand - og altså ikke snævert set blot om penge.

 • Appen Dragon Box Numbers lærer børnene en basal forståelse for tal via leg og spil på en måde, hvor børnene ikke opfatter det som en matematiklektion.

 • Et andet spil, Mikkel Offenberg anbefaler, er Danske Banks Pengeby. Spillet har et par år på bagen, men udkommer i 2020 i en opdateret version.

 • I spillet skal spillerne tjene penge og træffe valg om de penge, fx om de skal spares op eller investeres. Pengeby er ikke en reklame, men undervisningsmateriale, og fordelen ved det er, at børnene lærer, at de ikke kan købe noget, hvis de ikke har nogen penge. De er nødt til at lægge en plan, en strategi, for at lykkes.

 • Et af de klassiske spil, hvor man som forælder ikke er i tvivl om den opdragende effekt, er det ældgamle brætspil Game Of Life, hvor man undervejs i spillet skal træffe en masse livsvalg og derfor ender med at blive enten rig eller fattig eller midt i mellem. Spillet er også udkommet som app – både i sin oprindelige udgave og i en ferieudgave, hvor spilleren skal planlægge og betale sin drømmeferie. Appen lyder måske en kende opdragende og kedelig, men spillet er ganske gennemført - og der er lagt flere originale indslag ind. Blandt andet skal man gerne undgå at få dårlig mave på rejsen. Det giver nemlig minuspoint.


Lidt større børn
Når børnene er nået igennem de mindste klasser, har de forhåbentlig fået bedre forståelse af fænomenet penge. Mange banker har pædagogiske lommepengeløsninger henvendt til børn - men børnene vil også ofte selv begynde at fornemme, hvad knaphed vil sige, når de spiller spil som Fortnite og andre spil, hvor man kan købe ting for rigtige penge.

 • Selv om mange apps indeholder et element af noget med en valuta, peger Mikkel Offenberg på spillet Hay Day som et, der faktisk er ganske lærerigt for børn. I det populære spil driver man en bondegård, planter, sælger og bytter afgrøder og nusser om en lille virksomhed.
  - I nogle spil og budget-apps er der blot tale om, at man har nogle penge, man kan bruge. Men i Hay Day er simuleringen, at det er smart at prioritere. Der er elementær læring om behovsudskydelse og prioritering, og om at man skal ud og tjene penge, inden man kan bruge dem. Her er Hay Day et ret godt spil, siger Mikkel Offenberg.
 • I denne aldersgruppe begynder børn for alvor at kunne finde ud af at spare op - og derfor er lommepenge-apps nyttige til at hjælpe ungerne med at holde styr på finanserne. Der findes flere udbydere, men en af de mest udbredte herhjemme er Danske Banks Lommepenge, hvor barnet kan holde styr på sit eget budget via en app.

 • Den evige klassiker Matador findes selvfølgelig også som app. Appen bygger på det originale Monopoly fra Hasbro, og byder endda på en multiplayer-udgave. Det er ikke en kedelig og flad udgave af brætspillet, men en animeret udgave, hvor der endda er en by i 3D. I modsætning til brætspillet, er der også en singleplayer-udgave.


De største børn
Når ungerne rammer teenagealderen, begynder deres liv som forbrugere - og her bliver det sværere for forældrene at hjælpe via apps og spil. Men i denne alder kan børn begynde at lægge budget, og det kan der være ret sund fornuft i at lære dem.

 • Appen Spiir er et populært valg her. Spiir kobles op mod ens bankkonto og hiver hver dag transaktioner ud og bearbejder dem, så de bliver inddelt i overskuelige kategorier. Budget-appen har den specielt cool feature, at den løbende holder øje med forbruget eller enkelte forbrugskategorier og advarer om, hvis man fx har brugt mere end planlagt på tøj eller café. Det sker via en assistent, man kan indstille til at holde øje med forbrug på måneds- eller ugebasis.

 • Hvis din pode har en lille strateg gemt i maven, kan spillet Landlord Tycoon måske være noget. I det lidt karikerede spil handler det om at købe og sælge ejendomme og tjene penge på de mennesker, der besøger dem. Spillet er en slags Matador i stor skala; man kan bl.a. købe Eiffeltårnet, og det kræver, at man ikke blot køber og sælger, men også udvikler og finansierer sine ejendomme. En sjov ting ved spillet er, at ejendommene ikke er fiktive, men faktisk findes i virkeligheden. Obs! Der er reklamer i spillet.

De avancerede apps for de største børn og deres forældre

 • Appen Spiir har også en web-version, der er et godt redskab til børnenes forældre. Herinde kan man få det vel nok bedste overblik over sin økonomi, lave avancerede budgetter og i øvrigt holde øje med, om budgetterne holder. Her kan deres budget-app ikke helt være med.

 • Den helt store pakke fås i betalings-appen YNAB (You Need A Budget), som har nærmest kult-status blandt nogle af sine brugere. Denne budget-app koster penge, men tilbyder også et løbende budget, hvor man kun disponerer med de penge, man allerede har tjent. Ikke dem, man forventer at tjene.

  Softwarens idé er, at man skal budgettere alle sine penge, så alle har et formål. Bruger man for meget i en kategori, kan man flytte penge fra en anden. Men man kan ikke bruge penge, man ikke har tjent. Samtidig lægges der op til, at man flytter penge mellem kategorier, som måneden udvikler sig, hvorved YNAB-budgettet ikke er så stift som et normalt budget.

  YNAB koster en del blod og sved, men forhåbentlig ikke tårer. Til gengæld er værktøjet fantastisk til at tøjle et budget, hvor man har flere ønsker end penge, og hvor overblikket måske er skredet lidt ud.

Hvis du savner inspiration til mere analoge aktiviteter i stedet for budget-apps, kan du læse om sjove brætspil, der kan lære dit barn om penge, her.

OBS! Anbefalinger og råd er udtryk for ekspertens egen holdning og vurdering. Omtalen af ovennævnte produkter og apps er alene af informativ karakter og skal hverken opfattes som en reklame eller købsopfording fra Danske Bank.
Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.