Derfor skal du lære dit barn om penge

Træn de gode vaner tidligt

Ting, der virker indlysende for dig, er det ikke nødvendigvis for dine børn. Det gælder også penge. PengeSkyen har spurgt Anne Juel Jørgensen – chef for Danske Banks læringstiltag for børn og unge – hvorfor børn skal lære om penge.

Ting, der virker indlysende for dig, er det ikke nødvendigvis for dine børn. Det gælder også penge. PengeSkyen har spurgt Anne Juel Jørgensen – chef for Danske Banks læringstiltag for børn og unge – hvorfor børn skal lære om penge.

Her er Anne Juel Jørgensens ni grunde til, at du skal finde kuglerammen frem, sætte brillen ned på næsen og invitere dine børn ind i det virtuelle klasselokale, så de kan få gode vaner.

 1. Børn lever et digitalt liv
  Det gælder både lektier, onlinespil og på de sociale medier. Det digitale forandrer også vores pengeforståelse og vaner. Flere undersøgelser viser, at digitaliseringen skubber vores pengevaner i en retning, så vi bruger flere penge. Lærer dit barn ikke om økonomi og gode vaner, kan barnet derfor lettere miste overblikket over udgifterne og havne i et overforbrug.
 2. Penge er svære at forholde sig til
  Tidligere var penge en ting, som vi tog i banken eller på posthuset for at ordne. Når vi betaler for en vare i dag, hiver vi sjældent en plovmand, en tudse eller to hunde ud af pengepungen. I steder kører vi kortet gennem kortautomaten eller svinger mobilen foran den trådløse terminal, og så svinder de digitale penge på den digitale konto. Derfor kan penge især for børn være usynlige og sværere at forholde sig til.
 3. Råd til at leve det liv, du gerne vil
  Gode pengevaner handler ikke om at blive rig – det handler om, at man har penge til det liv, man gerne vil leve. Forskning viser nemlig, at har du ikke styr på finanserne, bliver du nemt stresset og ulykkelig. Med styr på økonomien har du penge til hverdagen og lidt på kistebunden, så der er ekstra penge, når køleskabet går i stykker, eller hvis du mister arbejdet i en kortere periode. Den slags er vigtigt for børn og unge at lære.
 4. Gode pengevaner etableres tidligt
  Pengevaner bliver dannet i en tidlig alder, og derfor er det en god ting at lære børn om penge tidligt. Børn får nemlig allerede fra tre-årsalderen deres første forståelse af værdi, og den forståelse gør det muligt for dig som forælder at hjælpe dit barn til gode pengevaner. Når barnet er syv år gammelt, er den grundlæggende finansielle forståelse grundlagt, og fra omkring 11-årsalderen er det hele faldet på plads. Inden du klapper i hænderne, skal du vide én ting: Når dit barn bliver teenager, kan pengeforståelsen gå i skuddermudder igen. Derfor er dét at lære dit barn om penge ikke gjort på en eftermiddag, og det er vigtigt at holde fast i de gode vaner. 
 5. Gode vaner med lommepenge er vigtige
  Gode pengevaner handler også om, at man vokser op og får et sundt forhold til både det at tjene penge, at bruge penge, at spare penge op og at give til andre, hvad enten det er gaver eller velgørenhed. Lommepenge giver en masse lærepenge, hvor man lærer netop om indkomst, opsparing og forbrug.
 6. Børn lærer af 'fejlkøb'
  Her skal du huske på, at øvelse gør mester, så de ’fejlinvesteringer’, dit barn kommer til at lave, lærer barnet, hvordan det er bedst at gøre tingene. Det kan fx være, at barnet sparer op til noget, som ender med ikke at blive brugt. Så kan du tale med dit barn om, hvilken værdi købet gav. Var det stor glæde, eller samlede købet støv i hjørnet af værelset? Fejlene og dine gode råd giver barnet viden og erfaringer, der fører til gode pengevaner. 
 7. Alt godt til den, der venter ...
  Gode pengevaner handler også om at lære at styre sine impulser. Børn er mere i følelsernes vold og kan hurtigt få lyst til at købe nye ting. For at imødekomme impulsindkøb og grundlægge gode vaner kan det være en idé at foreslå dit barn, at det gerne må købe det ønskede, men det skal vente en dag eller en uge. Her kan man også lægge en plan for, hvordan barnet sparer op til den ønskede ting – og hvor længe det tager. 
 8. Problemløsere klarer sig godt økonomisk
  Forskning viser i øvrigt, at folk med styr på pengene har et growth mindset; at de er gode til at løse problemer, og - når det gælder pengesager – at udtænke nye måder at forbedre deres økonomiske situation på. Personer med et fixed mindset har i stedet en tendens til at se deres økonomiske situation som noget, de er ude af stand til at ændre på. Giver du dit barn gode pengevaner og vaner generelt, kan barnet bruge sit nye mindset på andre aspekter af livet
 9. Penge og gode vaner skal være hyggeligt
  Men ... først og fremmest skal dine børn lære om penge, fordi det er sjovt at lære noget nyt sammen med sine forældre. I kan lave de gode pengevaner til et fælles projekt, hvor I for eksempel sparer op til en ferie sammen. Det kan der være masser af sjov og hygge i. Du kan finde forslag til sjove familieaktiviteter, der lærer dit barn om penge her
Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.