Hjælp fra familiens yngste

Giv dit barn pligter - det booster selvværdet

At give sine børn pligter har den fordel, at der bliver ordnet ting – typisk på hjemmefronten. Men pligterne er faktisk også med til at give børn en større ansvarsfølelse og får dem til at føle, at de gør nytte.

At give sine børn pligter har den fordel, at der bliver ordnet ting – typisk på hjemmefronten. Men pligterne er faktisk også med til at give børn en større ansvarsfølelse og får dem til at føle, at de gør nytte.

Hober vasketøjet sig op? Er du lidt træt af at skulle bede dit barn om at hænge sin jakke op? Stryger ungerne fra middagsbordet uden at sætte deres tallerkener i opvaskemaskinen?

Så er det ved at være tid til, at dine børn får pligter derhjemme. Deltager børnene mere i husarbejdet og får deres egne ansvarsområder, bliver de nemlig også gladere, siger psykolog Lise August fra Sensitiv Balance, der blandt andet rådgiver familier til at finde balancen i hverdagen:

- Børn har brug for at føle, at de er til nytte. Derfor er det vigtigt, at familiens opgaver, for eksempel rengøring, madlavning, tøjvask og andet husarbejde, bliver udført i fællesskab. Det at give og at hjælpe andre bringer stor lykkefølelse. Derfor er det vigtigt for deres selvværd, at børn deltager i pligterne, siger Lise August.

Det at give og at hjælpe andre bringer stor lykkefølelse. Derfor er det vigtigt for deres selvværd, at børn deltager i pligterne.Lise August


Se selvværdet vokse med pligter

Det at have pligter handler om meget andet end at kunne finde ud af at bruge en toiletbørste eller stå for indkøb. Overlader du forskellige pligter i hjemmet til børnene, vil deres selvværd og ansvarsfølelse vokse. Og selvværd er det sunde grundlag, som barnet kan bygge et stabilt følelsesliv på, siger Lise August:

- Selvværd knytter sig til følelsen af at være ønsket, elsket og at høre til. Selvværdet giver barnet den indre stemme, som livet igennem bakker op og tilskynder det til at træffe gode valg og behandle sig selv og andre ordentligt. Som f.eks. ved at være fælles om pligterne i hjemmet.


Gør det til en vane

Men hvordan får du så børnene til at deltage i pligterne, hvis de ikke er vant til det? Svaret er enkelt; jo tidligere, du giver dit barn opgaver i hjemmet, jo nemmere har det ved det senere, forklarer psykolog Erla Højsted fra MIND CPH:

- Der er ikke nogen hurtig vej til at få børn til at deltage i husarbejdet. Et skema på køleskabet med pligter kan for eksempel ikke pludselig gøre den helt store forskel.

Kodeordet er i stedet vedholdenhed fra forældrenes side. Start med bittesmå ting som at få barnet til at bære tallerkenen ud i køkkenet efter måltidet – og ikke at give for mange opgaver på én gang. Og selv om det kan føles ret uoverskueligt at bruge tid på at sætte børnene ind i rengøring og tøjvask, er det en god langtidsinvestering. Børnene vil være til mere og mere hjælp i hjemmet, jo ældre de bliver.


Og hvis barnet stadig siger nej?

Men hvad gør du så, hvis dit barn alligevel slår sig i tøjret og virkelig ikke gider at gå ud med skraldeposen, når du beder om det? Så handler det om at prøve at skabe en god stemning omkring pligten. Motivér dit barn ved at sige, at når han/hun har udført pligten, så er der fri leg på værelset. Eller sig, at når barnet har set det færdig, han/hun var i gang med, så skal han/hun hjælpe til.

- Forklar helt tydeligt, hvad det er, dit barn skal gøre, og sørg for at sige det med fuld overbevisning uden at lyde sur eller streng. Det er vigtigt at bevare en varme i stemmen. Hold fast i, at der ikke er nogen vej udenom, lige meget om barnet brokker sig. Hvis først noget er til forhandling, så vil barnet blive ved med at forsøge at forhandle, forklarer Lise August.

I det lange løb vil pligterne blive en vane for barnet, og han/hun vil i sidste ende lære værdien i at være på forkant med tingene, hvis han/hun straks går i gang med opgaven uden brok.

Læs her, hvilke pligter der passer til dit barns alder.

Pligter har mange fordele
Et studie fra USA viste, at det – ud over at booste selvværdet – også er lærerigt for børn at have pligter. I The Harvard Grant Study fulgte man ca. 700 personer og deres efterkommere i over 80 år. Studiet viste, at professionel succes i livet, kom af at have udført pligter som barn.

Forfatteren Julie Lythcott-Haims, der har skrevet bestselleren ’How to raise an adult’, har selv baseret sin egen research på netop The Harvard Grant Study. I en TED Talk påpegede hun i 2016, at vi som forældre gør børn en bjørnetjeneste, hvis vi gør alt for dem:

’Jo tidligere du starter med pligterne, jo bedre. Hvis børn ikke selv tager opvasken, betyder det, at en anden gør det for dem. Og så er de fritaget fra ikke kun arbejdet, men også fra at lære, at arbejde skal gøres, og at hver enkelt af os skal bidrage’.

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.