Sjove brætspil der kan lære dit barn om penge

Familiehygge med terning og brikker

Familiespil med penge som tema er ikke kun sjove, men også oplagte måder at lære sit barn om penge. Og der findes faktisk nogle gode bud på brætspil, der er skabt til formålet.

Familiespil med penge som tema er ikke kun sjove, men også oplagte måder at lære sit barn om penge. Og der findes faktisk nogle gode bud på brætspil, der er skabt til formålet.

Hvis man gerne vil have en analog oplevelse og samtidig lære sit barn, hvad penge er, tænker de fleste straks Matador. Det er nemlig et pengespil, de fleste kender - og som rummer en masse læring omkring investering, ejendomme og strategi. Og der er endda en bank med.

Men mulighederne stopper ikke dér, faktisk langt fra. Matador er nemlig ikke bare Matador længere, men findes i et væld af udgaver med en masse udvidelser, fx er det muligt i nogle versioner at lave pengene i Matador om til kreditkort - og så kan børn også lære om digitale penge. 

Faktisk kan det være en ganske fin idé at spille spil om penge og økonomi med børn - for familiehyggen sætter varige spor hos ungerne. Flere studier har vist, at børn generelt lærer om livet gennem leg med strukturerede regler og tydelige mål, især når de samtidig kan lure på, hvordan forældrene gør. Her er brætspil oplagte eksempler på en opbyggelig familieaktivitet.

Alle de nedenstående penge- og økonomispil er på engelsk, men kan købes i Danmark.

Pay Day - styr din egen økonomi
Brætspillet, der handler om at nå hele vejen gennem måneden uden at løbe tør for penge. Det lyder måske lidt kedeligt at spille et spil, der handler om at betale regninger. Men det er det ikke nødvendigvis - for undervejs i pengespillet kan man både tjene og tabe penge og endda vinde små gevinster, som fx en konkurrence i radioen.

Game of Life - spillet om penge og karriere
Et lidt amerikansk, men også underholdende spil, er det klassiske ’Game of Life’ - livets spil. Her gælder det om, at man skal vælge livsbane – som spiller skal man beslutte, om man vil tage en uddannelse og gå efter en bestemt karrierevej eller bare arbejde og måske stifte familie.

Spillet starter ikke så overraskende ved voksenlivets start og slutter, når man går på pension (i spillet, ikke i virkeligheden ...) og den, der har flest penge ved pensionsalderen, har vundet pengespillet.

Game of Life er over 150 år gammelt, men er blevet moderniseret og byder nu om dage på rejser til Dubai, konkurrencer i luftguitar og alt mulig andet undervejs. Økonomispillet er ganske underholdende - omend selvfølgelig også med en ret tydelig pointe; det handler nemlig om at arbejde for at blive rig nok til fortsat at kunne bo luksuriøst, når man bliver pensionist. Men det er også sjovt undervejs.


Matador The Fortnite Edition

Hvis du synes, at det gamle Matador er en tand for støvet, kan du heldigvis glæde dig over, at ‘Monopoly’, som det hedder på engelsk, er blevet opdateret og nu endda fås i en Fortnite-udgave, der måske kan hjælpe med at trække ungerne væk fra skærmen.

Pengespillet er i store træk bare Matador, men man har HP chips i stedet for penge og bygger mure i stedet for hoteller. Der er endda forskellige skins.

Det er ikke obligatorisk at danse sejrsdanse, men yngre spillere vil måske ses danse en ’Floss’ eller en ‘Take The L’ undervejs i spillet.

Landsmandsspillet i nye klæder
Nogle forældre, der var børn i ‘80erne, vil måske huske det meget udbredte Landsmandsspil, der faktisk handlede mere om købmandskab end om landbrug. Økonomispillet fås ikke længere, men et andet, beslægtet spil er Agricoli, der minder lidt om Hay Day, bare som brætspil. Her er fokus på at administrere ressourcer, plante og så, bygge ud og meget mere. Spillet er rimelig komplekst og tager udgangspunkt i et landbrug, der etableres efter pesten i middelalderen, og som har meget lidt at rutte med i begyndelsen.

Efterhånden som pengespillet udvikler sig, kan man, hvis man tager de rigtige beslutninger og sparer penge op, få samlet sig en solid kistebund og etablere et kæmpe landbrug.

Er I mere til digitale spil, eller søger du inspiration til at lære dit barn om penge digitalt, så læs videre her. 

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.