Bevidst forbrug

Minimalistens råd: Brug penge, men brug dem rigtigt

Når vennerne begynder at tale om mærkevarer og smartphones, kan dit barn hurtigt komme til at tro, at man absolut skal eje en masse dyre ting. Derfor er det vigtigt at give dit barn bevidste pengevaner, siger forfatter Jane Ibsen Piper. Snak fx om, hvad man kan spare op til.

Når vennerne begynder at tale om mærkevarer og smartphones, kan dit barn hurtigt komme til at tro, at man absolut skal eje en masse dyre ting. Derfor er det vigtigt at give dit barn bevidste pengevaner, siger forfatter Jane Ibsen Piper. Snak fx om, hvad man kan spare op til.

- At være en bevidst forbruger er at tage sine egne beslutninger om, hvordan ens penge skal bruges og ikke lade beslutningerne blive taget af reklamernes eller omverdenens pres.

Sådan siger Jane Ipsen Piper, der er forfatter til bogen ’Den lille guide til minimalisme’. Hun og familien har selv været igennem en større oprydning i deres liv og lever nu efter devisen om kun at købe og eje ting, de rent faktisk bruger – hun kalder det ’bevidst forbrug’. Det er vigtigt at tænke over, hvad man kan spare op til - og om det egentlig er nødvendigt.

- Bevidst forbrug handler ikke om at undgå at bruge penge – men om at bruge pengene rigtigt. Og så handler det om at give sit barn en forståelse for, at alting koster penge. Når I fx spiser aftensmad, så tal om madspild og forklar, at det er ligesom at smide penge i skraldespanden. Lær dit barn, at det er bedre at øse op flere gange end at tage store portioner. Sammen med fortællingen om, hvad man kan spare op til, kan I nemlig også snakke om at få mere ud af de penge, I allerede har brugt.

Bevidst forbrug handler ikke om at undgå at bruge penge, men om at bruge pengene rigtigtJane Ibsen Piper

Tal med dit barn om penge, og hvad man kan spare op til
I det hele taget er nøglen til en sund pengeforståelse hos dit barn, at du taler med barnet om penge, siger Jane Ibsen Piber. Fx kan du fortælle, at bolig, mad, bil og legeland koster penge, og at I ikke har uendelige mængder af penge. Snak også om, at man kan spare op til ting, som er dyre.

Dog er det vigtigt at tænke over, hvor meget ens barn kan forholde sig til, forklarer hun:

- Engang fik jeg overdrevet lidt, og min store dreng blev bekymret for, om vi havde råd til mad. Så måtte jeg lige trække lidt tilbage på retorikken. Jeg vil gerne give mine børn trygheden i at vide, at der er penge nok – men kun fordi vi tænker over, hvad vi bruger pengene på.


Tænk over din egen pengehistorie

De pengehistorier, som børn har med hjemmefra, kan sætte kursen for deres økonomiske beslutninger resten af livet. Så hvis du kommer med negative pengehistorier, som ‘der er aldrig penge nok’, eller ’mine penge forsvinder i den blå luft’, kan det gøre det svært for dit barn at få et naturligt forhold til sine egne penge.

Derfor er noget af det første, du skal gøre for at påvirke dit barn til at blive en bevidst forbruger, at tænke over, hvad din egen pengeforståelse bygger på:

- Bliv bevidst om dine egne pengehistorier, og husk på, at de smitter af på dit barn. Prøv at vise dit barn, at når man tager aktivt stilling til, hvordan man bruger sine penge, så står man virkelig stærkt. Det samme gælder opsparing, og hvad man kan spare op til.

Jane Ibsen Pibers fem råd til bevidst forbrug

1. Start evt. jeres rejse mod bevidst forbrug ved at rydde ud i jeres hjem og give slip på alle de ting, I ikke bruger. 

2. Gør det synligt for dit barn, hvor mange penge I sparer fx ved at købe tøj i genbrugsbutikken. Brug de sparede penge på en tur i svømmehallen eller spar op til en ferie.

3. Find en balance, så du ikke får placeret negative pengehistorier hos dit barn. Ved at pushe en bæredygtig, ikke-shoppende agenda kan du risikere, at dit barn går helt i den anden grøft i trods - så hold en sund balance.

4. Svar på alle de spørgsmål, dit barn måtte have til de valg, I tager som familie. Men sørg for at holde svarene på et niveau, som barnet forstår – og udvid så kompleksiteten efterhånden, som barnet bliver ældre.

5. Overvej at indføre et købestop på en måned eller måske et år, hvor I intet nyt må købe. Det er en effektiv måde at komme ud af et forbrugsmønster, hvis man har tendens til at købe nyt hele tiden. Husk at overholde dette købestop, så du viser vejen for dit barn.

Jane Ibsen Piber
Jane er uddannet jurist og arbejder i NETS. Hun har udgivet bogen ’Den lille guide til minimalisme.’ I 2017 oprettede hun facebookgruppen Minimalisme og købestop, der i dag er landets største af sin slags med over 15.000 medlemmer.

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.