Sådan lærer vi vores børn at spare op
Der findes mange måder at lære børn at spare op på. Her er redaktionens bedste tips til, hvordan man lærer poderne at holde lidt på pengene.
-
Old school regnskabshæfte til at spare penge op
Vores børn har fået lommepenge, siden de var to år, og vi har brugt den gammeldags metode med at føre regnskabshæfte, så de hele tiden kan følge med, hvor meget de har sparet op. Pengene får de på et kontantkort, så de lærer at bruge kort og holde styr på pengene. Allerede fra de var 4-5 år, har de været med til at lave madplan og indkøbsseddel, hvor jeg tegnede varerne, fordi de ikke kunne læse. De fik selv lov at købe ind, mens jeg ventede foran Rema1000. Det var en kæmpe oplevelse for dem, og de har fået en god forståelse for, hvorfor det er vigtigt at lægge penge til side og spare penge op.
Daniela, mor til drenge på 6 og 9
-
En is i hånden er bedre end...
Da ungerne var små gjorde jeg ihærdige forsøg på at forklare dem om renter - omregnet til softice. Især når vi tog toget og så reklamer for kviklån, talte vi om, om man kunne få mange flere is, hvis man sparede penge op til dem i stedet for at låne - og at opsparing betyder at man får renter, der faktisk betyder, at banken faktisk giver en gratis is. Tanken om, at banken giver softice har aldrig siden forladt deres bevidsthed - og det er til tider vanskeligt at få dem til at bruge ferielommepengene fra mormor på is, fordi de ved, at der vanker flere is, hvis pengene bliver på kontoen og trækker renter.
Mads, far til en pige på 12 og en dreng på 9
-
Brug drømmetavler til at spare penge op
Hos os laver vi 'drømmetavler' for de helt store planer. Det kan være rejseplaner, hvor vi sætter alle ønsker til turen på, efterhånden som vi finder noget nyt og spændende. Vi taler om prisen på hver ting og har lavet et budgetark, hvor vi sætter penge ind. Det gør drengene også - dog selvfølgelig kun ganske få kroner. De kan følge med i, at jo mere vi sætter ind, jo hurtigere får vi opfyldt drømmen. På den måde føler de, at turen og oplevelserne også er deres og ikke bare noget, de har fået forærende.
Daniela, mor til drenge på 6 og 9
-
Syv-dages reglen
Jeg prøver at lære min datter om fordelene ved at spare penge op og undgå impulskøb, og vi har en tommelfingerregel om, at man skal vente en uge, fra man ser noget i en butik eller på nettet, til man køber det. Hvis man stadig tænker på tøjet, bamsen eller dronen efter en uge, må man købe den. Men det er hendes egne lommepenge, så jeg prøver at lade være med at blande mig for meget, hvis hun virkelig brænder for noget.
Nicoline, mor til pige på 9
-
Hvis man gemmer pengene, får man flere
Hos os har vi talt om renter og opsparing, siden ungerne begyndte at få lommepenge. Jeg har toppet op med en tyver ekstra, når de satte penge i banken i stedet for at bruge dem. Og ungerne har lært det så hurtigt, at vi nu har det modsatte problem: Dårlig samvittighed over at bruge penge. Så nu øver vi os i at lægge planer for pengene, så de får et mål.
Martin, far til to drenge på 6 og 8
-
Visuel ønsketrappe
Vi giver ikke faste lommepenge derhjemme, men min ældste på otte år kan tjene penge på at gøre en ekstra indsats. Det kan være at støvsuge bilen, vaske køkkenskabe eller lignende. For at gøre det nemt at forstå, har jeg tegnet en ønsketrappe, hvor han farvelægger et trin, når pengene er tjent. På den måde er pengene bundet op på et bestemt ønske, som han sparer penge op til.
Mia, mor til to drenge på 6 og 8
-
Lommepengene investeres
Da min ældste datter begyndte at gøre rent herhjemme, fik hun pludselig en del penge på kontoen. Penge, hun ikke havde haft før. Af samme grund havde hun heller ikke tidligere haft det store forbrug, så det var der ingen grund til at stimulere ved at give hende en masse penge mellem hænderne. Og fordi jeg var lidt bagud med at lære hende at forvalte penge selv og lære hende om opsparing, slog vi to fluer med et smæk - hendes lommepenge blev fordelt i tre dele; penge til fornøjelse og penge til hendes egen opsparing. Den sidste halvdel investerer jeg på hendes vegne som en langsigtet opsparing. Vi kigger jævnligt på, hvordan det går med investeringen, og vi taler om, hvilke virksomheder hun gerne vil investere i.
June, mor til to piger på 13 og 11
-
Slikpenge til hele måneden
Vi har meget tidligt indført debetkort til ungerne hos os. Det er en udfordring, fordi de er lidt sværere at forstå for børnene end kontanter. Så vi har været nødt til at tage andre kneb i brug. Vi er gået fra ugepenge til månedspenge, ligesom man gør i resten af samfundet. De skal disponere pengene over en hel måned - ellers bliver kortet jo afvist, når de køber slik i Fakta sidst på måneden. Det har de stor respekt for og planlægger møjsommeligt deres indkøb af slik, så de ikke bruger alle pengene på én gang.
Mads, far til pige på 12 og dreng på 9
-
Tjener penge i lokalsamfundet
Vi arbejder med mål hos os. Ungerne får ikke så mange lommepenge, men der er til gengæld rig mulighed for at jagte opgaver rundt omkring i hjemmet og i vores lokalsamfund. Herhjemme kan man i stedet tjene penge på de ting, jeg normalt ikke ville forvente, at ungerne hjælper med. For eksempel at hive ukrudt op. Min søn ønsker sig brændende en computer, og den er næsten uopnåelig - men nu tjener han penge på at passe børn og alt mulig andet. På den måde lærer han lidt om livet og at spare penge op til det, man ønsker sig.
Anders, far til tre drenge på 14, 9 og 7
-
Ekstra indsats giver ekstra belønning
Mange forældre står i dilemmaet: Mine unger skal hjælpe herhjemme, fordi de er en del af familien - ikke fordi de skal tjene penge. Men i praksis er det svært for vores unger at tage sig sammen, hvis der ikke er en gulerod. Vi har løst dilemmaet ved at dele tingene op. Man får telefon og Spotify betalt altid, og derudover får man sin alder med et nul bagved i lommepenge hver måned. Derudover kan man tjene ting, men ikke penge, ved at hjælpe. Ønsker man sig en taske til 300 kroner, kan man fx vaske op eller lave mad 15 gange og få et kryds på listen hver gang og på den måde spare penge op. Således får de både borgerløn og resultatløn - og pligterne kobles ikke sammen med kontanter.
Anne, mor til pige på 9 og dreng på 13