Lommepenge er en form for borgerløn
Børn skal bidrage til familiens fællesskab uden at få lommepenge, siger ekspert i børneopdragelse Karen Lumholt. Her giver hun gode råd til, hvornår du skal give dit barn lommepenge. Penge til unge bør ses som en form for borgerløn.
Familien er et fællesskab, hvor både børn og voksne bør bidrage til, at hverdagen fungerer med alt fra madlavning til rengøring. Sådan lyder det fra forfatter og rådgiver Karen Lumholt, der bl.a. har udgivet to bøger og holder foredrag om børneopdragelse. Derfor opfordrer Karen Lumholt til, at forældre ser lommepenge som en form for borgerløn, som lærer børn og unge om penge:
- Børn skal have lommepenge, fordi de ikke selv må tjene penge på arbejdsmarkedet, før de er fyldt 13 år. Ved at få lommepenge lærer børnene at råde over deres egne penge. Hvis forældrene giver dem alt, hvad de peger på, får de jo ingen fornemmelse for, hvad ting koster, siger Karen Lumholt.
Hun foreslår i stedet, at forældre inddeler pligter i tre kategorier – røde, gule og grønne opgaver. På den måde lærer børn og unge også, at penge ikke hænger på træerne, og at det kræver en indsats. Der er mange måder at give lommepenge på.
Røde opgaver - ingen penge til børn og unge
Røde opgaver er dem, alle i familien skal udføre hver dag. Det kan være at dække bord, tage ud af bordet og lave mad.
- Det er ting, både børn og voksne skal kunne for at klare sig som mennesker, siger Karen Lumholt.
Opgaver i den røde kategori udløser ingen lommepenge. Det er nemlig ikke alle opgaver i hjemmet, som bør udløse lommepenge til unge. Pligter kan bl.a. booste børns selvværd.
Gule opgaver - heller ingen penge til børn og unge
De gule opgaver handler mere om interesser. Opgaverne er stadig en del af hverdagen, men ikke alle i familien behøver udføre dem.
- Det kan være, at et barn vil passe familiens kat eller gå tur med hunden, mens et andet barn vil passe haven, fordi det er sjovt, siger Karen Lumholt.
I denne kategori kan børnene altså selv byde ind med, hvor de vil hjælpe. Det er dog vigtigt at holde fast i, at opgaven er en pligt, der skal passes. Opgaver i den gule kategori udløser heller ingen lommepenge.
Grønne pligter - ekstra penge til barnet
Den sidste kategori er grønne pligter. Her ligger opgaverne, der kan udløse ekstra lommepenge. Det kan være at skovle sne, klippe hækken eller rydde op i kælderen.
- Arbejdsopgaven kan ligne et arbejde, som findes i vores samfund. Så tommelfingerreglen er, at hvis du kan give opgaven til nogen, som lever af det, bør dine børn også få penge for arbejdet, siger Karen Lumholt.
Er du i tvivl om, hvilke pligter dit barn kan klare?
I artiklen ’Her er opgaverne i hjemmet, dit barn kan have ansvar for’ finder du en vejledning til, hvilke pligter der er oplagte for børn på forskellige alderstrin. Læs mere her, og bliv klogere på børn og unge samt penge.
Husk, der kan være forskel på, hvad børn får i lommepenge fra familie til familie. Det er ikke størrelsen på lommepengene, der lærer børn og unge om penge og økonomi.