Tid til tjek?

Opsparing til dit barn og barnebarn og hvad så?

Har dit barn allerede en børneopsparing eller andre opsparinger? Tillykke! Her kan du læse mere om, hvordan du kan sikre dig en mere optimal løsning med en opsparing til dit barn eller barnebarn.

Har dit barn allerede en børneopsparing eller andre opsparinger? Tillykke! Her kan du læse mere om, hvordan du kan sikre dig en mere optimal løsning med en opsparing til dit barn eller barnebarn.

Når man får et barn, skal man lære meget nyt – og det er derfor ikke sikkert, at der har været overskud til at prioritere barnets fremtidige pengesager imellem bleskift og putterutiner. Det samme gælder for bedsteforældre, som er i himlen over den lille guldklump.

Derfor kan både forældre, bedsteforældre og alle mulige andre have oprettet opsparingskonti til barnet, der måske har vist sig ikke at være den mest optimale løsning. Men det kan du sørge for, at der bliver rettet op på. Læs med her.

 1. Har nogen oprettet en opsparing til barnet eller barnebarnet?

  Undersøg, om nogen har oprettet en børneopsparing til dit barn - måske er der oprettet en opsparing til barnebarnet. Opsparingen kan oprettes af forældre, bedste- og oldeforældre. Derudover kan plejeforældre og stedforældre også oprette en børneopsparing – så du må i gang med at spørge.

 2. Opretteren bestemmer

  Hvis der findes en konto i forvejen, er der i nogle tilfælde mulighed for at flytte den. Men det er kun opretteren, der kan give tilladelse til at få den flyttet. Hvis det fx er bedsteforældrene, der har oprettet en opsparing til deres barnebarn, er det også dem, der kan give tilladelse til at flytte den.

  Hvis der ikke findes en børneopsparing, kan du oprette en selv.

 3. Skal opsparingen til barn eller barnebarnet investeres?

  Inden du opretter kontoen, bør du tænke over, om du vil investere pengene, og hvad du vil investere i. Det er ikke sikkert, at din egen bank har mulighed for at investere i præcis det, du har forelsket dig i. 

 4. Er der andre opsparinger?
  Når du har oprettet en børneopsparing, er det tid til at finde ud af, om dit barn har andre konti. Hvis bedsteforældrene for eksempel har lavet en almindelig opsparing til barnebarnet, kan du spørge dem, om de vil være med til at flytte pengene over på den skattefrie børneopsparing.
 5. Hvis den årlige grænse er nået ...
  Når der er indbetalt 6.000 kroner (årligt), kan der ikke indbetales flere penge det år. Næste skridt er en børnebørnsopsparing eller tilsvarende, hvor du eller dit barns bedsteforældre skyder penge ind på en opsparing til barnebarnet. Du kan oprette flere konti til barnet, hvis du fx ønsker, at barnet får frigivet penge på forskellige tidspunkter. Undersøg først, hvordan det ligger med skatten – og hvem der beskattes: dig eller barnet. Det kan din bankrådgiver vejlede om.
 6. Pension til guldklumpen
  Hvis du vil give barnet ekstra, kan der være fordele i at oprette en pension til barnet. Her bør du søge rådgivning i din bank.

Har du læst PengeSkyens store guide til børneopsparing? Hvis ikke kan du finde den her. Du kan også få overblik over de forskellige opsparingskonti her.

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.