Opsparinger til børn 

Her er de forskellige muligheder

Det kan være forvirrende at hitte rundt i de forskellige begreber, når vi taler opsparinger til børn. Her er en miniguide til de forskellige typer af konti.

Det kan være forvirrende at hitte rundt i de forskellige begreber, når vi taler opsparinger til børn. Her er en miniguide til de forskellige typer af konti.

Børneopsparing
En almindelig konto, hvor der kan være tilknyttet et depot. Der kan kun oprettes én konto per barn, og pengene skal være bundet i mindst syv år. Der kan indsættes 6000 kroner om året, indtil der i alt er indsat 72.000 kroner. Afkast og renter er skattefrie.

Børnebørnsopsparing
En konto, der typisk er oprettet af en bedsteforælder, den kan dog også oprettes af oldeforældre eller barnets forældre eller pleje-/stedforældre. Kontoen er oftest bundet, indtil barnet er 18 år gammelt, men behøver ikke være det. Der er i princippet ikke begrænsning på, hvor meget der kan indsættes – men hver bedsteforælder må maksimalt forære barnet 65.100 kroner per år (2020 niveau), derefter skal der betales gaveafgift. Pengene på en børnebørnsopsparing kan investeres.

Skattereglerne for afkastet er lidt komplicerede. Hovedreglen er, at indkomst beskattes hos barnet, hvilket kan være smart, fordi barnet oftest ikke udnytter sit frikort. Hvis forældre står som indskydere, beskattes afkast hos forældrene selv. Derfor vil det være oplagt for forældrene at begynde med en børneopsparing.

Gavekonto
Minder om en børnebørnsopsparing, men behøver ikke være bundet. Reglerne er som børnebørnsopsparing.

Har du læst Den store guide til børneopsparing? Hvis ikke kan du finde den her.