Lær dit barn om it-sikkerhed

Online svindel: Giv svindlerne en lang næse

It-sikkerhed er ikke altid først på agendaen for børnefamilier. Men med nogle få tricks kan du og dit barn gøre livet sværere for dem, der svindler børn og unge.

It-sikkerhed er ikke altid først på agendaen for børnefamilier. Men med nogle få tricks kan du og dit barn gøre livet sværere for dem, der svindler børn og unge.

Hver dag bliver børn og unge i Danmark snydt på nettet af udspekulerede it-svindlere. Som forælder kan du give svindlerne en lang næse ved at lære dit barn om basal it-sikkerhed. Det hele begynder med login, når du vil undgå, at dit barn bliver udnyttet af kriminelle. 

- Det er vigtigt, at du lærer barnet, at det løbende skal skifte password og have forskellige passwords til de forskellige accounts, siger vicepolitiinspektør ved LCIK – politiets landsdækkende center for it-relateret økonomisk kriminalitet, Roland B. Klein.

Har barnet svært ved at huske sine passwords, kan I sammen downloade en gratis password manager. En password manager er en app, hvor barnet har samlet alle sine kodeord. Dermed skal barnet kun bruge en kode til at få adgang til alle sine tjenester og er bedre beskyttet mod svindel online, da det kan bruge mere komplekse koder.

Samtidig bør børnene lære, at de skal holde kodeordene for sig selv, og at ingen person med rent mel i posen vil bede barnet om at udlevere hverken brugernavn eller password. Hvis nogen beder barnet om det, kan det være et forsøg på svindel.

Ingen person med rent mel i posen vil bede barnet udlevere hverken brugernavn eller password

- I forbindelse med onlinespil og svindel på nettet ser vi ofte, at børn giver oplysninger om deres spilkonto væk, siger svindelefterforsker i Danske Bank, Jeppe Bringø.

- Det sker oftest, fordi barnet får lovning på, at personen i den anden ende vil overdrage værdifulde, virtuelle genstande som eksempelvis nye våben eller skins. Det sker bare ikke altid. Desværre sker det oftere, end mange tror, at børn bliver snydt på nettet.


Online svindel kan få alvorlige konsekvenser

Sammen med sine kolleger arbejder Jeppe Bringø på at forhindre og efterforske svindel mod Danske Banks kunder – også de yngre af slagsen. Svindelsager kan fx begynde med, at barnet for eksempel deler sit kodeord til spillet Fortnite med sine venner. Det kan virke uskyldigt, men i værste tilfælde kan det få alvorlige konsekvenser. 

Uden at nogen egentlig har onde hensigter, kan kodeordet til kontoen blive delt igen og igen for til sidst at havne i de forkerte hænder, advarer Jeppe Bringø: 

- Pludselig har en svindler adgang til barnets konto og kan derfor tage kontrol over den.
Med kontrol over kontoen kan svindleren sælge indholdet på kontoen – ofte til intetanende personer, der ingen idé har om, at kontoen er blevet stjålet. 

- Barnet har altså mistet alle tingene på sin konto. Alt, hvad han har optjent eller købt, er tabt, siger Jeppe Bringø.

Denne form for svindel rammer ekstra hårdt. For unge spillere er det som at miste arvesølvet, lønnen og opsparingen på én og samme tid. Udfordringen ved online svindel er yderligere, at der også kan ske misbrug af det kort – typisk forældrenes – der er tilknyttet kontoen. Det kan også være en god ide at tage en snak med barnet om, at nul kroner ikke er det samme som gratis på nettet. 

- Sker det, skal I med det samme kontakte den spiludbyder, der står bag spillet, så barnet igen får kontrollen over spilkontoen. Derefter skal I kontakte banken og få spærret kortet, siger Jeppe Bringø.


Det gode kodeord til beskyttelse mod svindel

De bedste kodeord er lange og indviklede for uvedkommende, men fuldt forståelige for kodeordets ejer, skriver Forbrugerrådet TænkDerfor anbefaler Tænk, at du og dit barnet laver lange kodeord bestående af umiddelbart tilfældige ord og tal. For at skabe et stærkt kodeord, skal I følge fire regler. 

  • Koden skal helst være over 30 tegn. 
  • I skal blande bogstaver, tal, specialtegn med store og små bogstaver. 
  • Koden skal være unik. 
  • Koden skal være svær at gætte.

    Er dit barn vild med fodbold og Nicklas Bendtner, kan et godt kodeord derfor lyde:
    Bendn3r!B52?h3nrY#ArSeNa1@PL

    Det er da til at huske, ikke?!

    Eller nej, faktisk ikke. Derfor bør du bruge en password manager, der holder styr på alle dine kodeord. Med et kodeord til password manageren får du adgang til alle dine passwords, samtidig med at du giver dig selv den bedste beslyttelse mod svindel på nettet. Det er en sikrere løsning end, at du genbruger det samme kodeord igen og igen og igen …

    Password managers kommer i mange forskellige udgaver med forskellige niveauer af sikkerhed. Nogle er gratis, mens du skal betale for andre. Du kan finde password managers ved at søge på nettet, i App Store eller Google Play. Det er også en god anledning til at snakke med børnene om deres digitale liv.

  • Indholdet hentes
    Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
    Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.