10 gratis aktiviteter

Selv om både børn og voksne elsker en tur i biffen eller at besøge en forlystelsespark, er det en god øvelse at lave ting sammen, der ikke koster penge. På den måde viser du børnene, at forbrug og hygge ikke behøver at være to sider af samme sag. Her er ti gratis ting, du kan lave med dit barn afhængig af alder.

Selv om både børn og voksne elsker en tur i biffen eller at besøge en forlystelsespark, er det en god øvelse at lave ting sammen, der ikke koster penge. På den måde viser du børnene, at forbrug og hygge ikke behøver at være to sider af samme sag. Her er ti gratis ting, du kan lave med dit barn afhængig af alder.

En tur i forlystelsespark, en tur på restaurant og en sommerferie oven i hatten. At være sammen som familie kan være en dyr fornøjelse. Men sådan behøver det ikke være, og det kan faktisk være en god idé at vise børnene, at I kan have nogle af de bedste stunder sammen uden at tage pengepungen frem.

Her er ti gode bud på gratis aktiviteter, I kan lave sammen.

Det kan du lave med dit barn på 5-10 år
1. Tjek aktiviteter på de lokale biblioteker
Uanset, hvor du bor i landet, er der et eller flere biblioteker i nærheden. Her finder I ofte mange gratis aktiviteter for børn, voksne og hele familien. Der er alt fra kreaværksteder og kagebagning til virtual reality og robotbygning. Husk, at I ofte skal tilmelde jer i god tid.

2. Genopdag de gamle tegnelege
Find tusser og blyanter frem og se, om du kan huske nogle af de tegnelege, du selv lavede som barn.

En klassisk leg er ’tegn-videre-på-manden’. Her tager I to A4-ark og opdeler dem med fire folder på langs. Nu tegner I hver et hoved på den øverste fold og lader halsen være synlig henover folden. Vend delen med hovedet nedad, så kun halsen er synlig og byt tegninger. Nu tegner I videre på hinandens tegninger og bytter, hver gang en ny kropsdel skal tegnes. Hoved, mave/bryst/arme, ben og fødder tegnes på hver sin del af papiret. Når I folder arkene ud, kommer der helt sikkert en sjov figur ud af det.

Eller måske er der en helt anden tegneleg, som du kan huske, fra du var barn?


3. Ud at se på dyr

Flere steder i landet kan du og børnene få gratis oplevelser med dyr. Mange gårdbutikker har både geder og grise – og måske endda en lille kattekilling, der vil nusses. Så tjek om der ikke skulle være en gårdbutik med mange dyr i nærheden.

Om sommeren bugner naturen med insekter, og bevæbnet med et syltetøjsglas og måske et forstørrelsesglas er børnene klædt på til insekt-spotting.

4. Modellering med vennerne
Vidste du, at I kan lave jeres eget modellervoks af ingredienser fra køkkenskabene? Det er et hyggeligt projekt, I sagtens kan bruge et par timer på. I kan finde opskrifter på nettet på mange hjemmelavede modelleringsmasser som modellervoks, selvhærdende ler og trylledej.  
Inviter eventuelt et par af dit barns venner på besøg, og hyg jer med at lave gaver til forældre og bedsteforældre.


Det kan du lave med dit barn på 10-15 år

5. Gør noget nyt i naturen
Børn kan synes, at en tur i skoven lyder kedeligt. Men hvis I bruger naturen på nye måder, vil naturen være et helt nyt eventyr. Pak en dejlig madpakke – det er skønt at nyde sin mad i naturen.

I kan tage ud og fiske og bagefter tilberede jeres fangst, hvis I er så heldige at få noget på krogen. Hvis I vil have succes, er det en god idé at læse lidt op på fiskeriet, inden I tager afsted. Hvis du ikke selv har en fiskestang, kan I låne dem gratis på nogle biblioteker, og ellers kender du måske nogen, der har en stang.

Skal I rigtig ud og opleve naturen, er et shelter måske lige sagen. Lav mad over bål efter en lang vandretur i skoven og overnat i det fri. Der er gratis shelters landet rundt, men husk at booke dem i forvejen.

6. Giv værelset en makeover
Der er stor forskel på, hvad et barn på 8 år og et barn på 12 år laver på sit værelse. Måske er det tid til, at børneværelset skal have sig en makeover? Det kan I sagtens gøre til en sjov aktivitet. 

Gennemgå alt legetøjet, og sæt dét til salg, som barnet ikke bruger mere. Barnet kan evt. deltage i Store Lommepengedag og på den måde tjene lidt penge til den nye indretning.

Lav et flot vægmaleri på værelset. I kan for eksempel finde motiver på nettet, som I kan tegne efter. I kan sagtens bruge almindelig akrylmaling til det. Tegn først motivet med blyant, og mal det herefter op.

Måske skal der nye løsninger til tøjopbevaring til. I kan for eksempel lave det gamle kosteskaft om til tøjstativ ved at save det til, male det og hænge det op i loftet med kraftig snor eller kæde. Så er det bare om at hænge tøjet op på bøjler.

I kan nå rigtig meget på en dag eller en weekend, og der vil helt sikkert opstå idéer til indretningen undervejs. Sæt musik på, I alle kan lide og forkæl jer selv med hyggepauser undervejs.

7. Se på stjerner
Stjernehimlen fascinerer mange børn, så hvorfor ikke lære den lidt bedre at kende? I kan starte med at låne en bog på biblioteket eller finde information om de forskellige stjernebilleder. Tag så ud en mørk vinteraften, hvor der er skyfrit og kig på stjerner. Bor I i byen, så tag lidt væk fra byens lys.

Du kan google dig frem til, om der er særlige tidspunkter på året, hvor der er stor sandsynlighed for meteorsværme med mange stjerneskud. Hold også øje med særlige månefænomener, selvom den næste måneformørkelse i Danmark først er i 2028.


Det kan du lave med din teenager på 15-18 år

8. Tag til gratis koncert sammen
Der er faktisk overraskende mange gratis koncerter landet rundt. Prøv at google ’gratis koncerter’ og den by, du bor i. 

Det, at høre musik sammen, er noget helt særligt. Også selvom det måske ikke lige var den slags musik, I ville betale for at komme ind og høre. Er I heldige, finder I en koncert, der rammer begge generationer lige i hjertet.

9. Se en film sammen fra din egen ungdom
Er der en film, du var vild med i din ungdom, så er den måske stadig værd at se i dag. Er dit barn til action, gyser eller romantisk komedie, så prøv at finde en retro-film, der kan ramme smagen.

Mon ikke mange teenagere vil føle gyset ved at se ’Poltergeist’ eller få lidt hjertebanken af ’Dirty Dancing’. Samtidig vil du måske blive mindet om, hvordan det var at være teenager. Der er mange klassikere på bibliotekernes gratis streamingtjeneste ’Filmstriben’.

10. Meld jer som indsamlere
Der er helt sikkert en landsindsamling til et godt formål i den nærmeste fremtid. Så hvorfor ikke melde dig og din teenager som indsamlere? Det kan faktisk være helt sjovt at gå fra dør til dør og møde nye mennesker, hvor I oplever, hvor gavmilde mange er.

Det giver bare noget, når I sammen oplever, at I kan være med til at gøre en forskel.

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.