12 år og iværksætter in spe

Tristan drømmer om at leve af sine ideer

Drømmen om at skabe sin egen virksomhed er stor for Tristan, der går på iværksætter-akademi for børn. Her træner han sin evne til at finde utraditionelle løsninger på hverdagsproblemer.

Drømmen om at skabe sin egen virksomhed er stor for Tristan, der går på iværksætter-akademi for børn. Her træner han sin evne til at finde utraditionelle løsninger på hverdagsproblemer.

Biogas, bakterier, svømmehaller, madspild. Man skal ikke trykke 12-årige Tristan Enevoldsen ret meget på maven, før det begynder at vælte ud med ideer til nye produkter, løsninger eller forslag til, hvordan man med lidt opfindsomhed kan gøre verden til et bedre sted at være.

Han betragter ikke sig selv om opfinder – og han mener heller ikke, at han kan beskrives som forretningsmand. Hans værelse er ikke proppet med gakkede opfindelser, og han er ikke drevet af drømmen om at blive rig.

Nej, Tristan er iværksætterspire – han kan lide at få ideer, at løse udfordringer. Og han har tænkt sig, at det skal være hans levevej:

- Jeg er god til at få ideerne. Til at tænke ud af boksen. Og når jeg bliver voksen, drømmer jeg om, at jeg kan bruge mine ideer til at blive iværksætter. Derfor prøver jeg hele tiden at blive bedre til det, siger Tristan.

Den unge idemager skal snart begynde på sin tredje sæson på iværksætterakademiet for børn, Kids Island, hvor børn kan gå til iværksætteri som fritidsaktivitet, ligesom de går til spejder eller fodbold, og det er ikke bare tidsfordriv for ham.


Pusler med biogas-idé

Allerede nu pusler Tristan med opfindelser, der på et tidspunkt kan blive til egentlige produkter, bl.a. et produkt baseret på biogas:

- Min idé er en produktionsmetode, så man kan få prisen ned på at bruge biogas i almindelige produkter, for eksempel lightere, komfurer, gasgrills og den slags. I dag er det for dyrt – men jeg håber, det kan blive muligt at bruge biogas i stedet for traditionel gas, fordi det er bedre for klimaet, siger Tristan.

 

UV-lys mod madspild

Ideen er dog blot en blandt utrolig mange – og når den unge iværksætter taler, er man ikke i tvivl om, at han har tænkt meget grundigt over ideerne og den kontekst, de kan indgå i.

Blandt andet har debatten og den megen fokus på madspild sat gang i en idé, der stammer fra en teknologi, Tristan hørte om i radioen – nemlig UV-lys-anlæg, der kan benyttes i svømmehaller til at afsløre bakterier de steder, man ikke har vasket sig godt nok.

Man kommer til at begå mange fejl, men så er det bare op på hesten igenTristan Enevoldsen

Radioindslaget satte gang i tankerne – og blev til sidst til en idé om at bruge samme teknologi til at løse et problem i supermarkeder, hvor det måske kan mindske madspild, hvis UV-lys kan afsløre, at en vare fortsat er i fin stand og kan sælges uden sundhedsfare.

Det var en idé, der mest var en øvelse – der er ikke umiddelbart udsigt til, at supermarkederne vil forlænge levetiden på varer baseret på UV-lys. Men det var heller ikke pointen – for ideen var en øvelse, der gik ud på at løse et problem på en innovativ måde, og som ikke bare var fri fantasi.

Det er nemlig sådan, en iværksætter arbejder, forklarer Tristan og peger på, at rigtig mange ideer skrottes undervejs i processen.

Ingen af Tristans ideer er endnu blevet til en egentlig forretning. Her er hans alder på blot 12 år og hans økonomiske formåen fortsat en stopklods – men ideerne er ambitiøse og ganske omfattende.

Han har allerede lagt en plan for, hvad fremtiden skal bringe – og det er en plan, som ikke omfatter almindeligt fast arbejde. Tværtimod har Tristan trods det forhold, at han kun går i sjette klasse, allerede indstillet sig på, at vejen mod hans iværksætter-drøm bliver lang og fuld af knubs.

- Det vigtigste er, at man skal være god til at få ideer - og til at sælge. Men man skal også have meget gå på-mod. Iværksætteri er ikke bare noget, man kan gøre færdigt. Det tager lang tid, og man kommer til at begå mange fejl, men så må man op på hesten igen, siger han.

Tristans tre bedste råd om at få ideer 
1. Vær modig og vær ikke bange for at lave fejl. Der er intet, der sker på en gang.
2. Man skal være åben for andres ideer og for andre mennesker.
3. Din idé behøver ikke at være realistisk, fordi - hvem ved - måske er det, du mangler til at gøre den til virkelighed, lige blevet op fundet - eller også kan du selv opfinde det.


Hvor kommer interessen fra?

Spørger man Tristans far, Søren Enevoldsen, hvor interessen til iværksætteri kommer fra, lyder svaret:

- Han er en videbegærlig dreng, der er nysgerrig efter mange ting, også de mere nørdede. Begge vi forældre er lønmodtagere, men det ligger i familien, at vi involverer os i alt muligt og sætter ting i gang. Men drømmen om iværksætteri, gror i ham selv, siger han.

Familien gør dog, hvad de kan for at støtte drømmen:

- Jeg håber, det bliver ved med at gro. Iværksætteri handler om mod. Om at turde fejle. Normalt vælger mange jo at gå den sikre vej, Men Tristan har for meget eventyrlyst, og han kommer ikke til at gå samme vej som andre, siger Søren Enevoldsen.

Tristan om sin evne til at tænke kreativt
Som en ekstra bonus oplever Tristan, at iværksætter-drømmen også smitter af på skolearbejdet, hvor han synes, det er lettere at tænke anderledes og mere ud-af-boksen, end før han begyndte at løse udfordringer som hobby.

- Når du bliver bedre til at tænke kreativt, er der rigtig mange ting, der bliver lettere for dig. Især når man har fremlæggelser og sådan noget. Vi vandt for eksempel en konkurrence, som jeg ikke tror, vi ville have vundet, hvis ikke vi havde gået til iværksætteri, fortæller Tristan.

Konkurrencen var i faget naturfag, hvor elever i Tristans kommune dystede i disciplinen 'Naturfag på spil'. Efter en intens brainstorm stod Tristan og en kammerat med en ide til et brætspil, og en Micro:bit, der var programmeret til at agere terning. Undervejs i brætspillet skulle spillerne plante træer, hvis de svarede rigtigt på spørgsmål.

- Vi arbejdede på samme måde, som vi har lært på iværksætterakademiet. Vi skulle bruge en skitse og finde ud af, hvilke materialer, vi havde til rådighed, Tjekke reglerne, bygge og programmere. Ideerne kom ved, at vi tænkte ud fra hverdagen, lavede en brainstorm og byggede ovenpå. Men vi skulle også sortere fra, fordi der var en tidsgrænse.

Det er en proces, der handler om struktureret kreativitet - en evne, der trænes og bliver stærkere, jo mere den bruges.

- Man kan godt sige, at jeg er begyndt at tænke anderledes i hverdagen. Jeg kan mærke på mig selv, hvordan det bliver nemmere og nemmere at få ideer. Både hjemme og i skolen, siger Tristan.

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.