Nordjysk børneflok på fem hjælper alle til

'Mine børn skal føle sig nyttige'

De store hjælper de små hos familien Irgens, hvor børneflokken består af fem børn under 11 år. Her er børnene med i alt det huslige, for børnene skal mærke, at de er til nytte.

De store hjælper de små hos familien Irgens, hvor børneflokken består af fem børn under 11 år. Her er børnene med i alt det huslige, for børnene skal mærke, at de er til nytte.

De store hjælper de små hos familien Irgens, hvor børneflokken består af fem børn under 11 år. Her er børnene med i alt det huslige - lige fra at smøre madpakker til at rede senge. For børnene skal mærke, at de er til nytte.

På en bakketop i Guldbæk lidt uden for Aalborg bor familien Irgens, der består af Charlotte, Lars og fem børn mellem 3 og 11 år. Her i 70’er-villaen er der et vældigt leben med plads til hele flokken - og der er gode muligheder for børnene for at boltre sig i det fri. 

Familien er fælles om opgaverne
Vi er på besøg for at høre, hvordan man får hverdagen til at hænge sammen med så stor en børneflok. 

- Det er vigtigt for mig, at vi har et sundt liv som familie, hvor vi alle er i balance, fortæller Charlotte over en kop kaffe i det lyse køkkenalrum med udsigt til træer og natur fra alle sider og børnekunst og perleplader på væggene. Den 40-årige jordemoder med egen virksomhed uddyber: 

- Men hvordan får man det hele til at køre med at få ryddet op, lavet mad osv.? For mig er svaret ret simpelt: Alle børnene bidrager til de situationer, der udspiller sig i vores hjem.

Mens vi er på besøg, er der liv i huset. Lars kommer hjem med de to mindste på tre og fem år fra redskabsgymnastik. Sko og jakker bliver lagt i skufferne i entréen, hvor hvert barn har sin egen skuffe. Senere bliver de to større børn; Caroline på 7 år og Christopher på 8 år, hentet fra en børnefødselsdag. 


Børnene ordner vasketøjet

Der har, som der ofte gør, hobet sig meget vasketøj op, og mens vi er der, skal familien have lagt det sammen. Det foregår i vaskerummet, som også er familiens garderobe, hvor hver person har sit eget skab. 

- Det er børnenes egen opgave at holde orden i deres eget skab, forklarer Charlotte.

Charlotte stiller sig ved vasketøjsbunken, og begynder at kaste det rene tøj rundt til børnene, som har sat sig ved hvert sit skab. Selv Alexander på tre år går i gang med at folde klude og lægge dem i en bunke.

- Selv om jeg elsker struktur, har jeg lært ikke at gå så meget op i, hvordan tøjet ligger i skabet. Mit familiefokus og min energi har større glæde af at være et andet sted, fortæller Charlotte.


Det giver dem glæde at klare sig selv

For Charlotte er det vigtigt, at de fem børn selv lærer, hvem de er som individer. Og det gør de ikke, hvis alt bliver ordnet for dem.

- Børn har fortjent at føle, at de gør nytte. Jeg kan mærke, at det giver dem glæde, når de kan klare sig selv, forklarer Charlotte.


Børn har fortjent at føle, de gør nytte. Jeg kan mærke, det giver dem glæde, når de føler, de kan klare ting selv
Charlotte Irgens


Livet er netop alt rodet

Selvom hjemmet i Svenstrup er fint ryddet op lige den dag, så ser der ikke altid sådan ud. 

- Der kan virkelig være et kæmpe kaos af rod her. Vi kan alle sammen godt lide, at der er ryddet op, men man kan altså ikke undgå at rode. For livet er jo netop alt rodet. Man skal kunne slappe lidt af i det og nyde at børnene render ind med beskidte fødder, mens de har det sjovt. 

Når rodet bliver for meget, tager hele familien huset fra en ende af. De starter sammen i den ene ende af stuen og bevæger sig gennem huset. Samler op og sætter på plads i samlet flok. 

- Jeg tror, det betyder noget for alle, at vi netop gør det sammen.

De små spejler sig i de store
Alt i alt mener Charlotte, at hun har fundet frem til en af livets mange skatte - og det er at have mange børn. 

- De små spejler sig i de store og lærer vildt meget af dem. Og så tager de store sig rigtig meget af de små. Så der er virkelig noget ved at have så mange børn. De bliver en flok i et fællesskab, og det kan jeg enormt godt lide, fortæller Charlotte.


Tre fif fra familien Irgens

  1. En tur i skøjtehallen kan fx bruges som gulerod til at få ryddet op og ordne andre huslige ting i hjemmet. Det kan være godt at have et mål for øje, når pligterne skal udføres.
  2. Vær gerne fælles om pligterne. Skal der ryddes op i hjemmet, så start fra den ene ende og gå i samlet flok.
  3. Lav systemer, som børnene nemt selv kan navigere i; fx at børnene har deres egen garderobe, som de selv skal holde styr på.

Sådan lærer børnene om penge hos familien Irgens
Børnene i familien Irgens får ikke lommepenge for huslige pligter. I stedet gør de sådan her:

  • De ønsker, som børnene har og ikke kan vente med at få i julegave eller til deres fødselsdag, har de muligheden for at bruge deres egne penge på. 
  • Børnene køber selv nice to have-ting som legetøj for de opsparede penge. Forældrene køber løbende need to have-ting som tøj og skoleudstyr til børnene.
  • De større børn sælger gammelt legetøj på nettet og samler flasker, som de finder på deres vej. Forældrene bruger situationen til at have en dialog om bl.a. bæredygtighed og det at tjene penge. 
Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.