Øvelse gør mester

Eksperter: Lommepenge og tøjpenge lærer børn, at ting koster penge

Som forælder er det nemt at blive fristet til at betale alt for sit barn. Men gør man det, går barnet glip af vigtig læring, siger eksperter. Lommepenge og tøjpenge giver børn vigtig erfaring med penge.

Som forælder er det nemt at blive fristet til at betale alt for sit barn. Men gør man det, går barnet glip af vigtig læring, siger eksperter. Lommepenge og tøjpenge giver børn vigtig erfaring med penge.


Der kan være mange grunde til ikke at give lommepenge. I nogle familier vil forældrene måske hellere betale alle udgifter for deres børn, så børnene ikke føler, at de mangler noget. I andre familier kan det være manglende viden om fordelene ved lommepenge og tøjpenge eller manglende lyst til at tage eventuelle konflikter.

- Penge kan være med til at skabe konflikter, som når børnene f.eks. ikke kan forstå, at mor og far ikke vil betale en ny telefon, når alle de andre forældre i klassen gerne vil, siger børnepsykolog, forfatter og foredragsholder Ulla Dyrløv.

Hun anbefaler altid forældre at give deres børn lommepenge, og når børnene er gamle nok, bør de også få ansvar for at betale store dele eller i hvert fald nogle af deres egne udgifter - fx tøj. Det giver børnene vigtige erfaringer med penge, inden de selv står med ansvar for husleje og madbudget.

Når børnene er gamle nok, bør de også få ansvar for at betale store dele eller i hvert fald nogle af deres udgifterUlla Dyrløv


Dårlige vaner og gældsproblemer
Får børn ikke grundlagt en god forståelse for penge, stiger risikoen for, at de havner i gældsfælder som eksempelvis kviklån. Undersøgelser viser, at unge med gældsproblemer bliver socialt isolerede, er mere deprimerede og får helbreds- og søvnproblemer. Pernille Hohnen, professor ved Institut for antropologi på Københavns Universitet, forsker i unges forbrug og gæld. Hun ville ønske, at flere forældre talte mere med deres børn om penge.

- Det er en virkelig god ide, at man fortæller sine børn, hvad ting koster – og giver dem en erfaring med penge. De skal lære, at der er en grænse for, hvad man kan bruge af penge. I dag ser børn kun, at man betaler med kort, så det er vigtigt, at man synliggør, at ting koster penge, siger Pernille Hohnen.

I dag ser børn kun, at man betaler med kort, så det er vigtigt, at man synliggør, at ting koster penge Pernille Hohnen

Hun understreger også, at du som forælder skal have forståelse for, hvorfor dit barn synes, at det er livsnødvendigt med en ny telefon eller penge til at gå på cafe.

- Den samtale, man skal have med sine børn, skal være mere end en moralsk opsang om at spare op. Snak med dem om, hvad der sker i deres liv, og tal med dem om de dynamikker, der er i forbrug og sociale relationer, siger Pernille Hohnen.

De samtaler indebærer, at du løbende taler med dine børn om deres liv, følger med og kan snakke med dem og diskutere, når de står med pengeudfordringer. Det kan fx være, hvis de altid løber tør for lommepenge eller tøjpenge i slutningen af hver måned.


Tænk over, hvad du ønsker for dit barn
Uanset, hvordan du vælger at give dit barn lommepenge, er det vigtigste, at du sætter dig ind i, hvilke værdier og vaner, du ønsker at give dine børn. Jo tidligere du finder ud af det, desto bedre. For selvom det aldrig er for sent at lære sine børn om penge, bliver opgaven sværere, hvis du har en teenager uden pengeforståelse. Rent økonomisk bliver konsekvenserne også kun større, fordi børnenes forbrug stiger i takt med, at de bliver ældre. Ved at lære at betale for sine egne faste udgifter - fx nyt tøj og sko - grundlægger du en god pengeforståelse hos barnet. 

- Betaler du alting for dem, er det at gøre børnene en bjørnetjeneste. Hvis du synes, det er hårdt eller synd for børnene, skal du tænke på, at det er langt mere synd, hvis de ikke får det lært, siger Ulla Dyrløv.

Ulla Dyrløv og Pernille Hohnen er enige om, at det er vigtigt at lægge fundamentet for en god pengeforståelse tidligt i børnenes liv. Tale med dem om lommepenge og tøjpenge, vise dem, hvad ting koster, og gøre penge til noget helt naturligt, man kan tale om ved middagsbordet.

Der findes ingen garantier for gode vaner, men hvis du får lært dit barn at spare op og betale udgifter selv, giver du det de bedste forudsætninger for at få gode pengevaner med sig ind i voksenlivet.

- Gode pengevaner kræver, at barnet skal erfare de her ting, og det er bare nemmere at dumme sig, når man ikke er flyttet hjemmefra endnu, siger Ulla Dyrløv.

Eksperternes tre gode råd

• Tal med dine børn om penge.
• Vis dine børn, hvad ting koster.
• Gør penge til noget helt naturligt, som I kan tale om ved middagsbordet.