
Hjælp dit barn til selv at give julegaver
Det giver børn en følelse af ligeværdighed at give gaver, forklarer psykolog Lise August. Hun giver her gode tips til, hvordan dit barn kan give julegaver - alt efter hvilken alder, barnet har.

Når man er barn, er forventningerne til juleaften ofte meget høje. Og et af de helt store højdepunkter er gaverne.
Men det er ikke kun gaverne til sig selv, børn glæder sig til. De glæder sig lige så meget til at give de gaver, de selv har købt eller lavet, mener psykolog Lise August fra Sensitiv Balance.
“Det giver børn en følelse af at være ligeværdige med de voksne, når de selv giver gaver og ikke blot modtager.”Psykolog Lise August fra Sensitiv Balance.
Kom ind i vanen med at give
Alle børn skal have lov at opleve glæden ved at give gaver juleaften, mener psykolog Lise August fra Sensitiv Balance.
Men hvordan hjælper man så rent praktisk sit barn med at få skaffet de gaver, de skal give?
Der er flere muligheder, forklarer Lise August. Og dit barns alder er ret afgørende for, hvordan du skal hjælpe hende eller ham i gang med gavegivningen:
“Når først vanen med at give er lagt, vil dit barn selv naturligt huske på at have gaver klar juleaften. For han eller hun vil kunne huske den glæde, der var ved at give året før.”
Her får du psykolog Lise Augusts tips til at få dit barn ind i vanen med at give gaver:
1. Start med de hjemmelavede gaver
Børn under 6 år vil typisk have mest gavn af at give gaver, de selv har lavet. Det kan være en tegning af far med sin fiskestang. Når far får tegningen, siger han måske: ”Hvor er det en flot tegning. Hvor er jeg glad for, at du husker, at jeg synes, det er så sjovt at fiske sammen med dig!”
Det vigtigste er symbolværdien: at barnet bidrager og oplever glæden hos den, der modtager.
Ældre børn kan selvfølgelig også få meget ud af at blive ved med at give hjemmelavede gaver.
2. Lær dit barn at tage andres perspektiv med gaver
At give gaver træner dit barns empati - at kunne sætte sig ud over sig selv og sætte sig ind i, hvad andre vil blive glade for: ”Måske vil jeg selv elske en Lego-bil, men mor bliver mere glad for et hårspænde.”
Det er især, når piger er 5-6 år, at de begynder at tage andres perspektiv, og især når drenge er 7-8 år, at de begynder at gøre det. Indtil da må du som forælder træde ind ved at hjælpe dit barn til at leve sig ind i andres ønsker.
Men tillad også de helt små børn at give en gave, som alle kan gennemskue, at det selv ville være glad for. Det kan give et smil på læben, fordi far, mor, ældre søskende og andre godt kan se, at ’det er tanken, der tæller’.
3. Spar op eller giv et gavebudget
Inden I skal ud og købe julegaver, kan dit barn evt. spare op af sine egne lommepenge. Når du hjælper dit barn til at spare sin lommepenge op, så hjælper du dit barn til at få gode opsparingsvaner. Samtidig viser du dit barn, at det er naturligt ikke kun at bruge penge på egne ønsker, men også at prioritere andres ønsker.
Du kan også give dit barn et budget til julegaver. Alt efter barnets alder kan du hjælpe mere eller mindre med at få pengene til at række. Der er en del at lære ved, at barnet fx har 200 kr. til at købe 4-5 julegaver.
4. Gør et godt køb
Måske har dit barn ikke så mange penge at købe julegaver for. Men her får han eller hun til gengæld god mulighed for at lære at ’gøre et godt køb’. I kan fx tage en tur i en genbrugsbutik, hvor pengene rækker lidt længere, og hvor barnet måske kan finde lige den ting, som mormor ønsker sig - bare brugt.
5. Husk at det skal være sjovt
Sørg frem for alt for, at det er sjovt og hyggeligt at købe gaverne. Stemningen og de positive oplevelser – i stedet for en følelse af stress – er meget afgørende for, at dit barn vil komme til at føle sig godt tilpas med at købe gaver.